trešdiena, 2010. gada 3. marts

Man garšo ēst

Un ja vēl veselīgi - tad vispār maļina (atvainojos valodniekiem).


Ar savām šodienas pilsētas - lauku domām es nespēju izmest no galvas kādu iepriekšējās reizes lauku šarma spēcīgu asociāciju un prieku - tadžinu.
Lai gan reiz teicu, ka citu kultūru virtuvi mēs visbiežāk tomēr sabojājam - par tadžinu es tā neteikšu. Neteikšu tāpēc, ka tadžinā gatavoto, pat gribēdams, nav iespējams sabojāt, - tikai interpretēt nedaudz latviskākā garā.

Pirms tam gan vairāk par gala rezultāta nobaudīšanu, ar tadžinu nebija nācies saskarties. Tā nu ierodoties lauku idillē, ar īstu lauku krāsni un plauktā atrodamu tadžinu, divreiz nebija jādomā par jautājumu ko šodien taisīsim vakariņās.

Pagatavošas process tik tiešām ir ārkārtīgi vienkāršs:
No sākuma pie griešanas darbiem jāpieliek visi vīrieši. Kad visi noinstruējušies paši, pēc tam, kad parādīts kādos gabaliņos kas vajadzīgs, un rūpīgi izpildījuši uzticēto uzdevumu, tadžinā uzkarsētā olīveļļā ieber sīpolus, nedaudz apcep, liek gabaliņos sagriezto gaļu un pārkaisa ar garšvielām, tad burkānus, un tā pa kārtai tālāk visus pārējos dārzeņus. Dārzeņu sadaļu var aizpildīt katrs pa savam prātam - tiešām visas iespējas izpausties.
Tā kā mēs uzreiz neizdomājām cik lielu kaudzi varam likt, mums tās kārtas sanāca vairāk koncentrētas apakšā (būtiskā tadžinas sastāvdaļa -garšvielas, jēber pēc katras kārtas un tās netiek iemaisītas) un augšā visu pārējo pārberām pāri pavisam raibi. Visam pāri vēlreiz kajēnas pipari un vēl šis tas pēc sajūtām. Jāatzīst gan, ka šķietamais haoss galīgi neradīja disharmoniju garšā :)

Tad nu liek konusvāku virsū, sāk pierast pie, pēc 5 minūtēm gaisā sajūtamās smaržas, un sadzīvo ar to vēl kādas 40 minūtes.

Lieki piebilst, ka vakariņas sanāca uz urrrā :)





1 komentārs:

  1. Man ir pilna mute siekalu, skatoties uz tām debešķīgi gardajām bildēm.

    Kni

    AtbildētDzēst