piektdiena, 2009. gada 20. novembris

Piparkūku mīkla mājas gaumē

Vasarā ragavas -ziemā rati, neatceros kā bija precīzi, bet ir lietas, kuras jādara laikus. Īsti latvieši piparkūku mīklu esot gatavojuši jau ap Jāņu laiku, kas esot padarījis piparkūku garšu vēl labāku. Mēs kā īsti, bet moderni un aizņemti latvieši ar šo nodarbojamies novembra izskaņā, kā nekā, arī mēneša laikā krustnagliņas labi savilksies. Tomēr uz senajiem latviešiem īpaši nevajadzētu paļauties - mīkla vesā vietā var stāvēt aptuveni 2 mēnešus, nevis pusgadu, tāpēc, mūsuprāt, mīklas gatavošanai labākais laiks ir no novembra beigām līdz vienai nedēļai pirms Ziemassvētkiem.

Piparkūku mīklas pagatavošanai vajadzēs (sanāks nedaudz zem 2kg):

1kg miltu
2 paciņas piparkūku garšvielu (var 3, ja grib tumšāku un stiprāku garšu)
paciņa sviesta
2 olas
1,5 glāzes cukura
500g medus

Ņemam katliņu, kurā ieliekam paciņu sviesta, medu un cukuru. Masu ik pa brīdim apmaisa, līdz cukurs pilnībā izkusis un iegūstam vienmērīgu masu. Pievieno abas paciņas piparkūku garšvielu (2 ēdamkarotes) un iemaisa.



Iegūtajai masai pievieno pusi miltu (vēlams izsijātus, pirmkārt, lai izvairītos no miltu kunkuļiem, otrkārt, tā dara īsti latvieši). Kad milti iesijāti un rūpīgi iemaisīti, mīklu jāatdzesē. Vēlams nolikt tādā vietā, kur pārējie mājas iemītnieki netiek klāt, - našķēties gribas un var sanākt aizrauties ar katliņa tukšošanu.


Kad mīkla jau padzisusi pievieno olas un atlikušos miltus (šeit var pievienot arī tējkaroti cepamā pulvera). Visu rūpīgi samīca līdz tā paliek gluda un spīdīga, tad to ietin follijā un liek ledusskapī.


Ja gribas cept uzreiz, tad pāris stundas tomēr ledusskapī vajadzētu pastāvēt, bet īstā garša būs pēc pāris nedēļām!
Lai nu kā, mājās taisītā mīkla lai gan gaišāka, tomēr sanāk neaprakstāmi garšīga! Tagad atliek tikai gaidīt pašu cepšanu :)

2 komentāri:

  1. Domāju, ka tiešām pamēģināšu (domājams, 1. adventē) :) Par panākumiem ziņošu! :))

    AtbildētDzēst
  2. galvenais, izvēlies gardu medu & labu kompāniju! :) Gaidīsim ziņu par rezultātiem :)

    AtbildētDzēst