sestdiena, 2009. gada 14. novembris

Kas šodien vakariņās? Biezzupa?!

Kārtīgs latvietis ēd ne tikai ābolmaizes, bet pilnīgi noteikti arī biezzupas. Un ne jau šādas tādas, bet gan - Tomātu-burkānu ar sieru un grauzdiņiem!

Ļoti vienkārša un ātra recepte, ko var pagatavot mājās esošam slimniekam, negaidītiem viesiem vai vienkārši tāpat :)

Bez blendera Tev vēl vajadzēs:
4 burkānus
5-6 normāla lieluma tomātus
Sāli
Buljona kubiņu
Puspaciņu saldo krējumu (no mazās paciņas)
Ēdamkaroti sviesta
Kazas sieru bumbās - Sniega bumbas, Kazdolītes - šis vai kas cits, kas atrodams šajā stendā
Maizes grauzdiņus
Un ļoti svarīgi - priekšautu! -Tā blenderēšana prasa savu.

Tātad, sākam! Burkānus novāra sālsūdenī. Tomātus aplej ar karstu ūdeni, lai tiem vieglāk varētu noņemt mizu. Kad tomāti brīdi jau pastāvējuši un miza viegli nāk nost, nomizo tos un apcep sviestā (ne-tomātu sezonā var izvēlēties tomātus savā sulā bez mizas), taču uz pannas neliec visu tomātu - daļai izņem vidu, lai gala masa nav parāk šķidra - tā pie biezzupas mums netikt.
Uzliek vārīties 1/2l buljona un cepeškrāsnī ieliek mazos gabaliņos sagrieztu maizi (aptuveni 200 grādos un pieskata, lai nepiedeg). Tad sablenderē tikko apceptos tomātus sviestā un atsevišķi sablenderē burkānus. Sajauc vienā traukā tomātu un burkānu masas, pievieno uzvārīto buljonu un puspaciņu saldā krējuma.
Visu vēlreiz sablenderē (bet šeit uzmanīgi, parasti pēc tam jāmazgā virtuves sienas) un uz nelielas uguns liek nedaudz pasildīties. Lej šķīvjos, pievieno, mazos gabaliņos sadalītās Sniega bumbas, un pirms pašas ēšanas nokaisa ar grauzdiņiem (bet ne visu uzreiz - tad grauzdiņi ātri paliek mīksti - to var darīt vairākas reizes ēšanas laikā).
Šoreiz gan man vairāk sanākusi burkānu - tomātu biezzupa, bet sastāvdaļas uzrakstīju tā, lai tomēr tomāti dominē. Tā ir vēl garšīgak!

Recepte nāk no Ģertrūdes ielas virtuves krājumiem, tā kā ir īsta pilsētniece! :)

Bon apetit!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru